Skrivet av: bengtsson7 | september 24, 2010

Novellanalys av ”När dog Lajos Kovac”, text 2

Lajos Zihalys har bestämt sig för att använda exakta årtal i denna novell så man får bland annat reda på att den utspelar sig mellan 1874- 1920. Varför han har gjort detta tror jag beror på att han vill få fram att man lever långt efter sin död i folks minne.

Miljöbeskrivningarna i denna text tycker jag är underordnade men det man får bland annat reda på är att det utspelas sig på kvällarna och att det regnar mycket känns lite som höst. Varför han har valt detta tror jag är för att han vill få en dyster känsla över det hela bland annat eftersom döden är med i berättelsen.

Huvudpersonen Janos Kovac beskrivs som en ganska enkel vanlig man i 35 års ålder med en rödaktig mustasch, han är ganska mager, blek och det värkar som han snart kommer att dö. Han känns även som en ganska stillsam man men är inte speciellt smart. Janos jobbade som lärling hos en snickare och tillhörde arbetarklassen. Han hade ingen fru men dock en syster som dog något år senare. Varför just Lajos Zihalys har valt att ta en enkel vanlig man beror nog på att han vill visa att trots att man inte har gjort något speciellt under livet så kan man fortfarande existera långt efter sin död.

I denna text skulle jag säga att det är en allvetande berättare och man har en rak kronologi. Själv så tycker jag att detta berättarperspektiv passar bäst då om man bara hade följt huvudpersonen så hade ju berättelsen tagit slut redan vid hans död. Medans om hade haft utomstående berättare så skulle man bland annat inte ha fått reda på vad kvinnan på sjukhuset tänkte på med mera. Varför jag tror att han har valt rak kronologi är för att det passar bäst med om han vill ha årtalen efter varandra.

Annonser

Responses

  1. Jag har uppfattat texten precis likadant som dig , awesome!

  2. Bra iakttagelser! Fundera lite lite till på hur de olika berättartekniska dragen påverkar hur vi uppfattar novellen.

    Bra!

    H


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: