Skrivet av: bengtsson7 | maj 26, 2010

Girighet när den är som värst

Hur ska alla de som jobbar ideellt för Röda Korset kunna ha arbetsglädje och engagemang när deras högsta chef förskingrar pengarna? De som jobbar på Röda Korset lägger ner tusentals timmar på att sälja lotter, sticka, ordna loppmarknader och insamlingsbössor. Man ordnar även stora galor där man ska skänka pengar. Pengarna man skänker eller jobbar ihop tror man ska gå till behövande länder så som Haiti. Man blir besviken på att girigheten hos folk som redan har en månadslön som är dubbelt så hög som vad än en normal svensk har, behöver ta ut flera miljoner kronor bara för att de ska kunna leva i lyx.

Min farmor har jobbat 20 år ideellt för Röda Korset och har varit ansvarig för olika sygrupper och loppmarknader. Efter var marknad har man stolt räknat ihop alla tusenlappar man har tjänat men nu är alla dessa pengar borta. Det är inte lätt för henne att hitta motivation för fortsatt arbete inom röda korset och risken är att många av dem som jobbar ideellt där kommer att sluta.

 Jag har läst en artikel skriven av Juan Flores i DN (2010-04-21). Artikeln handlade om chefen på Röda Korset Johan af Donner, han hade en månadslön på 70 000 kr och trots detta så tog han ut ersättningar p 7,7 miljoner kr från Röda Korset och Cancerfonden. (http://www.dn.se/nyheter/sverige/har-brande-af-donner-miljonerna-1.1081086)

Girighet har funnits i alla tider och det är den fjärde kretsen enligt Dantes helvete. Innan jag läste denna artikel så ansåg jag att girighet inte borde finnas med bland de 9 kretsarna då det finns värre saker. Men jag har nu ändrat min uppfattning efter att ha satt mig mer in i denna dödsynd. Att just denna händelse inträffar nu är kanske inte så konstigt då vi i dagens samhälle ofta bara tänker på oss själva och inte våra medmänniskor. I detta fall så har många blivit drabbade, de som har jobbat känner sig lurade och alla de människor som skulle få pengarna fick ingenting.

En annan dödsynd som jag tänker på när jag läser denna artikel är högmod. Eftersom Johan af Donner bara ser till sina egna intressen, då han vill kunna leva ett liv över sina ekonomiska tillgångar. Om man tänker på alla som jobbar ideellt med Röda Korset på loppmarknader och med insamlingsbössor så är de ödmjuka in för livet och sina medmänniskor. Ödmjukhet är motsatsen till högmod och när man tänker på Röda Korsets arbete så förknippar man det med ödmjukhet. Det känns då extra märkligt att deras högsta chef visar både högmod och girighet.

Annonser

Responses

  1. Man kan inte annat än hålla med dig, Fredrik. Den typen av girighet är alltid svår att förstå, och än svårare blir det när den girige jobbar för en hjälporganisation.

    /Håkan


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: