Skrivet av: bengtsson7 | december 13, 2009

Det visste du inte!

Afghanistan har haft en väldigt blomstrande kultur under de senaste århundraden bland annat tack vare Alexander den store som under 300 f.kr erövrade ett område från medelhavet till indiska oceanen vilket lede till att en bland kultur uppstod. Detta har i sin tur lät till att man har kunnat bygga många fina byggnadsverk, men tyvärr så har många av dessa förstörts under krigen som har drabbat landet de senaste åren.

Två kända byggnader är bland annat Hari Ruds minareten och de två stora Buddhastatyerna i provinsen Bamian. Hari Ruds minareten ligger i distriktet Shahrak och är ett 65 meter högt torn. Man tror att tornet byggdes under 1100-1200-talet och har då förmodligen används som utkikstorn. Minareten har också blivit listad av UNESCO som ett hotat världsarv.

Buddhastatyerna byggdes under 400 e.kr och de var ca 40 meter höga. UNESCO beslutade sig renovera statyerna men detta tyckte inte den taliban styrda regeringen om för att det kunde enligt dem påverka folks tro. Så 2001 så förstörde de byggnaderna. Det finns idag planer på att bygga upp dem igen och den japanska regeringen har lovat ett bistånd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: